ראיון העבודה קרב ובא?

ראיון אישיותי, הוא כלי מיון נפוץ לא פחות ממרכזי הערכה (ואף יותר), מפגש של אחד על אחד – רק אתם והמראיין (לעתים יהיה יותר ממראיין אחד). במחקרם של (1965) Guion &, Gottier, נמצא כי 99% מהארגונים מזמינים מועמדים לראיונות עבודה וסביר להניח ששיעור זה לא ירד משמעותית בעשורים שחלפו.

מנהלים אוהבים להעסיק אנשים שכבר פגשו ולכן, גם אם תוקף כלי המיון מוטל בספק, עדיין אי אפשר לוותר עליו. קצת כמו שידוך - גם אם הדיל כבר סגור, אי אפשר באמת לוותר על הפגישה. לכן, ריכזנו עבורכם כמה טיפים שיסייעו לכם להעלות את סיכוייכם לצלוח את ראיון העבודה ולהישאר בחיים.

  • כיצד לבצע עבודת שטח מקדימה? לראיון עבודה חשוב להתכונן. השלב הראשון הוא ללמוד ככל הניתן את הארגון ואת התפקיד שאליו מתראיינים. את מרב האינפורמציה ניתן יהיה, בדרך כלל, למצוא באינטרנט, באתר הבית של הארגון. הבנה של מהות התפקיד והארגון אליו אתם מועמדים מצביעה על רצינות ומוטיבציה מצדכם.
     
  • ספר לי על מקום עבודתך הקודם? לפני ריאיון, גם אם חווית חוסר הצלחה בעבודתך הקודמת, גם אם התייחסו אליך באופן שלילי, שנה את יחסך למה שקרה ולמד להשתפר. נסה למקד את מחשבתך לתחומים אשר גרמו לך לסיפוק בתפקיד, תרומתך, ביתרונות של הארגון בו עבדת ובסביבת האנשים שהקיפו אותך במהלך העבודה. אם תצליח לראות את החיובי בעבודתך ולהעריך את היתרונות שהיו במנהל שלך תהיה בדרך ללמידה והצלחה.
     
  • מה ללבוש?לקראת ריאיון ומבחן מיון יש להתלבש באופן שמתאים למסגרת שאליה אתה מועמד. הלבוש צריך להיות סולידי, נקי ומסודר ולא צועק ומצועצע. לדוגמא, בארגונים חברתיים לא מצפים כמובן שתגיע לראיון בחליפה, אך חשוב לשים לב לא להגיע גם בלבוש מרושל! אנשים רבים חושבים כי לראיון עבודה בארגונים חברתיים לא צריך להגיע בלבוש מדוקדק, אנו נפתיע ונאמר כי יש להקדיש לכך מחשבה. המראיין מהצד השני מסתכל ובודק את רמת הייצוגיות שלך ואת הרצינות שבה לקחת את הראיון דרך צורת הלבוש.

זכור, אין הזדמנות שנייה לרושם ראשוני ולא, לא מדובר בקלישאה.

Wairath & Grossman (2001), חקרו את "אפקט הראשוניות" ומצאו כי למידע הראשון יש השפעה מכרעת על השיפוט הסופי. לפיהם, עוד לפני שפתחת את פיך להציג את עצמך, הכניסה שלך לחדר מעבירה מסר וחשוב שהוא יהיה חיובי. עלייך להיכנס לחדש בביטחון, שמור על קשר עין, הזדקף והאמן שאתה המועמד הראוי.

ü מה היתרונות והחסרונות שלך? שאלה נפוצה בראיונות עבודה מתייחסת לנקודות החוזק והחולשה שלכם. ראשית, גם אם שאלה זו מעצבנת או מביכה אתכם, לא יואיל להתנגד או להגיב באופן ביקורתי, בגיחוך או בבוז. מטרת הסיטואציה היא להכיר אתכם, כמכלול, ושאלות המנסות לעמוד על כישוריכם הן חלק מהעניין.

שנית, גם כאן כדאי להתכונן. כדי לא להיתקע, רצוי לחשוב על כך בכנות עם עצמכם מבעוד מועד. הימנעו מהתשובות הקלישאתיות לפיהן החיסרון הכי בולט שלכם הוא היותכם פרפקציוניסטים. זה גם כך לא יספק את המראיין. לכל היותר ירגיז אותו. כיוון שאף אדם אינו מושלם, לאדם שמראיין אתכם ברור, כי כמו לכל אדם אחר , גם לכם ישנן נקודות חולשה. לכן, רצוי שתדעו להצביע לפחות על אחת מהן, אחרת המראיין יצטרך לנחש, וחבל שרושם או הנחה מוטעים מצדו, יחרצו כאן את גורלכם.

ü להכין דוגמאות– אחת הסיבות לפיהן חשוב להיות כנים ואותנטיים בראיון עבודה היא, שפעמים רבות תתבקשו ע"י המראיין לתת דוגמאות לדברים שאתם מספרים על עצמכם. לכן, חשוב שתהיו מסוגלים "לעמוד" מאחורי דבריכם. גם על דוגמאות כאלה, רצוי לחשוב ולהכין מבעוד מועד. שימו לב כי אם אתם מתמיינים למשרה מסוימת, רצוי להכין דוגמאות רלוונטיות לסוג המשרה לדוגמא, באם התמיינתם למגזר השלישי – שימו לב להדגיש פעילויות התנדבות הקיימות בעברכם או תרומה חברתית בה לקחתם חלק.

ü עיקר וטפל – לפעמים זה דווקא נחמד שמישהו שואל ו"מתעניין" במה שאנחנו עושים. במקרים כאלה, אנו עלולים להפליג בסיפורים. שימו לב לענות על מה שנשאלתם – ולמצוא את האיזון שבין לא לפרט יתר על המידה באופן שיחווה לצד השני כמלאה, לבין להיות סגורים וקונקרטיים ולא לאפשר למראיין להכיר אתכם.

ü מה חושב עלי המראיין? מועמדים רבים עסוקים במחשבה זאת במהלך הראיון, אין טעם לבזבז על כך דאגות מיותרות, הציגו דמות חיובית, בעלת יחסי אנוש גבוהים והתרכזו בכך שאתם מועמדים ראויים לתפקיד.

ü דגש על ניסיון רלוונטי – כשאתם מתראיינים לתפקיד מסוים, הדגישו את הניסיון הרלוונטי שיש לכם לאותו תפקיד. לדוגמא, אתם מתמיינים לעמותה העוסקת בקידום אוכלוסיות בעלות מוגבלויות? לימדו את חזון העמותה והדגישו בעברכם את הניסיון שיש לכם בעבודה עם אוכלוסיות שונות בעלות צרכים מיוחדים וכדומה.

ü הגשת מועמדות לתפקידים במגזר השלישי – בהקשר לנקודה הקודמת, הרבה פעמים כשאנשים מתראיינים לתפקידים במגזר השלישי, הם שוכחים לספר על התנדבויות ופעילות לא פורמאלית שעשו, שיכולות להוסיף להם נקודות זכות. חשוב, חשוב, חשוב לספר גם על הניסיון הזה שיש לכם! זה מדגיש את המוכוונות שלכם לתפקידים בעלי אופי חברתי ואת ההבנה שלכם את הפעילות בעולם החברתי על מורכבויותיו.

ü דיוק – נשמע מיותר לציין, אבל מסתבר שלא… חשוב להגיע לראיון עבודה בזמן ורצוי גם כמה דקות לפני! – פקקי תנועה, מזג אוויר – לא חסרות סיבות שאינן בשליטתנו שעשויות לעכב אותנו בדרך. לפני ראיון עבודה, קחו מרווח ביטחון, כדי שגם אם תתקלו באי-אילו הפתעות בדרך, עדיין תגיעו בזמן לראיון. אם בדרככם לראיון אתם צופים שמאיזושהי סיבה לא תגיעו בדיוק בזמן, רצוי להתקשר, להתריע ולא לשכוח להתנצל.

ü מוטיבציה – מוטיבציה, מוטיבציה, מוטיבציה! הכי חשוב, לא לשכוח – להראות שיש לכם מוטיבציה גבוהה להתקבל לתפקיד הספציפי שאליו אתם מתראיינים.

שיהיה בהצלחה!!

חזרה ללוח הראשי