תחושה של להיות "מפוטר" גורמת לעובד לירידה בערך העצמי, תחושה שלא זקוקים לו ושהוא אינו מועיל וכן תחושת המסוגלות העצמית שלו יורדת. לפיטורי עובד עשויות להיות השפעות שונות על מספר תחומים בחייו וזאת מעבר לפגיעה בתחושת המוטיבציה והמוראל.
מישור נפשי:
מחקרים שעשו וינוקור, פרייס וקפלן לפני המשבר הכלכלי, הראו שפיטורים מובילים לדיכאון. הפגיעה בדימויו העצמי של המפוטר עלולה להתחזק ולהחמיר ככל שהפחדים והלחצים גוברים וככל שהם נמשכים זמן רב יותר הסיכוי להתפתחות אפיזודה דיכאונית מתגבר. התחושות העיקריות הנובעות מדיכאון הפיטורים הן של כעס, רוגז, עצבות וייאוש. תופעות אלה עשויות לגרום לבולמוסים ואכילה מרובה או הפחתה משמעותית באכילה וירידה במשקל העקבות זאת. בנוסף, עשויים להופיע נדודי שינה, ניתוק והתבודדות, רצון להימנע ממפגשים חברתיים ואובדן הנאה מאותם התחביבים שעסקנו בהם קודם לכן.
לדוגמא, בארגונים חברתיים תחושת השייכות הארגונית היא גבוהה. רוב העובדים מגיעים לעבודה מתוך חזון אישי ותחושת נתינה, נוצרת אווירה משפחתית, חברויות עמוקות ויש תחושה שהעובדים נותנים מעצמם 120% לפחות. לכן כאשר מתרחש תהליך פיטורים, חווית הדחייה מועצמת, העובד חש כאילו הוא נדחה על ידי משפחתו, נוצרת תחושה של בגידה ופגיעה ברמה האישית.
מישור כלכלי: בנוסף לתחושות האישיות המתעוררות בעקבות תהליך הפיטורים, קיים החשש הכלכלי. עובד אשר פוטר מעבודתו ונשאר ללא מקור הכנסה עשוי לפתח חרדות ממשתנה זה, מהפחד שמציאת מקור הכנסה חדש עשוי לקחת זמן ממושך או עקב הירידה בתחושת המסוגלות העצמית, המפוטר עשוי להישאב לתחושת אכזבה כוללת ואף לפקפק בכך שימצא עבודה חדשה.
בהקשר לכך, גם רמת החיים של העובד מושפעת מהפיטורים ועשויה לרדת ולכפות על העובד לשנות הרגלים בשגרת חייו של העובד.
מישור חברתי:
מדובר בניתוק ממקום העבודה הכולל גם את החברים והעמיתים עימם חלק שעות רבות במהלך היום. גם אם חבריו לעבודה נשארים איתו בקשר מעבר לשעות העבודה, תחושת החמצה עלולה ללוות את המפוטר. תחושת השייכות למקום העבודה הופסקה וכאשר נפלט המפוטר למעגל האבטלה, הוא עשוי לחוש בודד, אינו שייך, הזהות המקצועית מתערערת ומתחילה תחושה המזכירה "אבל" והתאבלות. הביטחון המקצועי של העובד נפגע, הסטאטוס שלו משתנה ושינוי זה עשוי לפגום בדרך בה רואה העובד את עצמו ומעריך עצמו במישור המקצועי. ייתכנו גם שאלות ותהיות העשויות להתעורר כגון: "אולי איני מקצועי כפי שראיתי את עצמי?" "ייתכן שאיני טוב במקצוע בו עסקתי?", הפקפוק והספק העצמי עלול להוביל את העובד לאכזבה וכעסים המופנים כלפיי עצמו.
מישור זוגי ומשפחתי:
תהליך הפיטורים משפיע גם על הזוגיות, האדם המפוטר נושא לחץ ופחדים רבים המשפיעים על משפחתו. פיטורי ההורה מובילים לכעסים המופנים כלפיי בן/ בת הזוג וכלפיי שאר בני הבית והופכים לוויכוחים ומריבות רבות. עשויה להתעורר תרעומת ככל שבן הזוג מובטל זמן רב יותר ומתחילות לעלות שאלות כגון: "האם הוא באמת מחפש עבודה באופן האינטנסיבי ביותר?" האם הוא באמת משקיע זמן ומאמצים למציאת משרה חדשה?" "האם ייתכן כי המצב הנוכחי נוח עבורו והוא נהנה מחוסר מעש ופעילות?" כל אלו מגבירים את כעסי בן הזוג וביחס הפוך, מפחיתים את המוטיבציה של המפוטר לחפש אחר קריירה חדשה. תחושות הייאוש והאכזבה מתפשטות אל כל בני הבית ומשפיעות על כל הנוכחים בו. הפיטורים עשויים לעורר בעיות בחיי הנישואים ואלו עשויות להוביל לדיכאוןRehman, Gollan,& Mortimer , 2008) ). חשוב לציין כי אין זה אומר מפוטרים נשואים עשויים לסבול יותר מתהליך הפיטורים (עקב האחריות והמחויבות המוטלת עליהם) אלא להפך, לאדם נשוי יש אפשרות לקבל תמיכה מבן זוגו ולחיזוק הקשר בניהם עקב ההתמודדות משותפת עם המשבר, אנו מחזקים את הערכתנו בבן הזוג המאמין בנו וביכולות שלנו ומעניק לנו תקווה ואמונה בעצמנו כאשר זאת, מתערערת.
מישור הבריאותי:
החוקרת קייט סטורלי חקרה את המחיר הבריאותי אשר משלמים המפוטרים וגילתה כי למפוטרים בריאים, ללא כל רקע של מחלות בעברם, יש סיכוי גבוה ב83%- לפתח מחלות בהשוואה לאלה שממשיכים לעבוד. על פי ממצאי המחקר, אנשים שדיווחו בראשיתו כי מעולם לא סבלו מבעיה בריאותית מיוחדת, החלו בעקבות הפיטורים לדווח על נסיגה ממשית בתחומי בריאות שונים, ובעיקר על בעיות לב, לחץ דם גבוה, סוכרת וכאבי עצמות. מתוך קבוצת המפוטרים שהיו בעלי רקע כלשהו של בעיה בריאותית, כ 54%-דיווחו על החמרה במצבם. החוקרת מציינת כי ברור שלא כל המחלות נגרמו ישירות מהפיטורים, אך נמצא קשר בין איבוד מקום העבודה ללחץ, ובעקבות כך גם לבעיות בריאותיות. המחקר החדש של סטרולי הוא אם כן חסר תקדים מבחינת הדיוק שלו ובדיקת ההשלכות הישירות של הפיטורים על הידרדרות המצב הבריאותי".ללא ספק, אובדן מקום העבודה עלול להוביל לבעיות פיזיולוגיות משמעותיות,"קובעת סטרולי. (סטרולי, 2009). כלל המישורים המושפעים מתהליך הפיטורים מקבילים זה לזה, מושפעים ומשפיעים זה לזה – אז, תעזור לנו לעזור לך: אז מה אנחנו מציעים לעשות כדי להקל ולקדם את המצב?
תחילה, נצל את הימים הפנויים כדי לחשוב עם עצמך האם המסלול בו בחרת עדיין נכון עבורך? ייתכן וניתן יהיה לראות זאת כהזדמנות, לצאת לדרך חדשה ומרגשת.
שנית, האנשים המקיפים אותך מלאים בכוחות ובמשאבים – השתמש בתמיכה שלהם והיעזר בהם לבצע Net working ולהיות השגרירים שלך במציאת המשרה הבאה בשבילך.
טיפ אחרון, האמן בעצמך, ביכולותייך ובמסוגלות העצמית שלך, פעל באופן אקטיבי והמשך בשגרת יומך, ככל שתצא, תהיה פעיל וחיובי – כך תזמן אלייך הזדמנויות חדשות ומפתיעות.
בנוסף, ניתן לפנות לאיש מקצוע לקבלת עזרה במידה ואתם מרגיש שסיוע חיצוני עשוי להיות אפקטיבי עבורך יותר ובנוסף, באתר שלנו תוכל למצוא מאמרים המתייחסים לכתיבת קורות חיים, הכנה לראיון עבודה וכדומה.
אז, הרם ראשך וחייך.. אין לדעת מה המחר טומן לך!