דיברנו וכתבנו רבות על פיתוח ושיפור תהליכים לגיוס עובדים חיצוניים לארגון.
בואו נעצור לרגע ונדבר על דרך נוספת לאיוש משרה- ניוד פנימי!
כמנהלים בארגון אנחנו נרצה לקדם לתפקידי ניהול עובדים שיש להם יכולת הובלה והנעה אך מנגד לא נרצה לאבד את העובדים המקצועיים שעושים עבודתם נאמנה ותרומתם לארגון חשובה לא פחות משל עובדים בעלי יכולות ניהול. לפיכך בכדי לשמר ולהעצים עובדים אלו , מומלץ לפעול בשני מישורים:
את העובד בעל יכולות ההובלה והנעת הצוות מומלץ לשקול לקדם לתפקיד בכיר יותר שכולל גם ניהול צוות. בארגונים עסקיים גדולים נהוג לפתח מסלולי "עתודה ניהולית" שמכשירה עובדים מסוג זה לתפקידי ניהול. בבואנו לעשות זאת חשוב שנהיה מודעים לחוזקות והחולשות של העובד , לבחון האם חוזקותיו אכן משרתות את התפקיד החדש ולבנות מסלול קידום מקצועי שמחד יעצים וישמר את חוזקותיו ומנגד ישפר וילמד אותו להתמודד עם המשימות שהוא פחות חזק בהן בעבודה.
הדבר אינו אומר שעובד מקצועי שאינו מנהל, לא יוכל להתקדם בארגון. לעובדים מסוג זה ניתן לפתח מסלולי קריירה מקצועיים רוחביים. משמע, להרחיב את תחומי העיסוק שלו, אולי גם לעצור לרגע ולשאול את העובד לאילו כיוונים מקצועיים נוספים הוא עוד היה רוצה להתפתח ולבנות לו הגדרת תפקיד חדשה שתכלול גם משימות ישנות אך גם משימות חדשות שיאפשרו לו להתפתח מקצועית ולהרחיב את תחומי הידע וארגז הכלים המקצועי שלו. עובד מרוצה כזה יוכל בהמשך להוות מנטור וחונך עבור עובדים אחרים בארגון ולתרום מהידע המקצועי שצבר חזרה פנימה ולהפרות אחרים. שימו לב, קידום מקצועי אינו אומר העמסה של משימות חדשות נוספות על העובד! אכן חשוב לכלול בהגדרת התפקיד החדשה גם משימות חדשות אבל גם לתת לו את הכלים המקצועיים להתמודד איתם ולקחת בחשבון כי הן יגזלו זמן ומשאבים מהמשימות הישנות שביצע עד כה.
לניוד וקידום פנימי של עובד יש יתרונות רבים:
ראשית, וחשוב מכל אתם כבר מכירים את העובד! מודעים לחוזקות המקצועיות שלו וגם לדברים שהוא פחות טוב בהם.
כאשר אתם מכירים את העובד, והחלטתם שהוא אכן מתאים לתפקיד המבוקש,
יהיה הרבה יותר פשוט להכשיר אותו לתפקיד החדש מאשר להכשיר עובד חיצוני.
העובד שקודם, ניהולית או מקצועית, יהיה מלא מוטיבציה והערכה לארגון שרואה אותו ומעריך את יכולותיו ולכן ההנעה
שלו להצלחה תהיה גבוהה ביותר.
חיסכון במשאבים- ניוד פנימי מאפשר חסכון בעלויות גיוס עובד חיצוני .
מעבר לעלות עצמה, גם המשאבים הנדרשים להכשרת עובד קיים הם מצומצמים יותר מאלו שהיינו משקיעים בחפיפה
והכשרה של עובד שאינו מכיר את הארגון.
שימור הידע הארגוני!
חשוב לציין שאם ארגון דוגל עקרונית בניוד פנימי כאמצעי לשימור והעצמה של עובדים, חשוב להיערך לכך בהתאם! משמע, עלינו לבנות מבעוד מועד שני מסלולים להתפתחות מקצועית, האחד לקידום לתפקידי ניהול והשני לקידום מקצועי. על המסלולים לכלול הכשרה ומתן כלים מקצועיים באופן שימקסם את יכולותיו הקיימות של העובד אך גם יספק לו כלים וידע מקצועי חדשים.
בנוסף חשוב מאוד לשמור על שקיפות בפרסום המשרות הפנויות בארגון. גם אם אנחנו כבר "סימנו" את העובדים שנרצה לקדם, חשוב שגם שאר עובדי החברה ירגישו שיש להם הזדמנות לקידום והתפתחות מקצועית ועלינו לאפשר גם להם להגיש מועמדות.
כמו כן חשוב לבנות נוהלי עבודה לניוד עובדים-הנוהל צריך לכלול מידע מפורט על כל שלבי התהליך וחייב להגדיר האם ובאיזה שלב צריך העובד לקבל אישור מהמנהל הנוכחי ומתי מותר למנהל המגייס לפנות אל העובד המבקש לעבור לקבוצתו.
יתרונות הניוד הפנימי הם אף משמעותיים יותר כשמדובר בארגוני מגזר שלישי הן בגלל החסכון בעלויות ומשאבים אחרים שתהליכים כאלו חוסכים והן בגלל יכולותיו של ניוד זה לשמר
ולהגביר את המוטיבציה של עובדים בארגון שחסר משאבים חומריים אחרים לשימור.
הנקודה המרכזית בניוד פנימי של עובדים היא זיהוי ואיפיון של עובדים בעלי פוטנציאל קידום. חשוב שנדע לנתב נכון את אופי הקידום של העובד כך נמנעות הטעויות של התפתחותם לכיוון ניהולי או מקצועי לא מתאים, או לחילופין עזיבתם את הארגון בשל תחושת חוסר התקדמות וחוסר התפתחות בו.
אנו במתאם נשמח ללוות ארגונים בפיתוח , בנייה ויישום של מסלולי התפתחות מקצועית לעובדים!
בהצלחה!