הארגון מצמצם בכוח אדם? למדו כיצד לעשות זאת נכון

המגזר השלישי אינו מממהר בפיטורי עובדים בהשוואה למגזר העסקי שכן תפיסת ארגונים חברתיים בעצם העסקתם חובה שמעבר ליחסי עובד ומעביד, אבל בסופו של דבר גם ארגונים חברתיים מגיעים להחלטות על התייעלות, קיצוץ בתקציב, לעיתים סגירה של פרויקטים / פעילויות / שלוחה או סניף. נראה כי חווית הפיטורים בארגונים חברתיים יכולה להיות חזקה יותר מארגונים עסקיים בהם בעיקר "עושים ביזנס" בעוד שבארגונים חברתיים העובדים "נותנים את הנשמה ואת הלב", משקיעים מעבר לשעות, נקשרים לילד/ לקשיש/ לחולה ומרגישים שהעבודה היא שליחות. בתקופה האחרונה, אנחנו מזהים במתאם עלייה בהיקפי המועמדים המגישים מועמדות למשרות השונות, כשחלק מן המועמדים פונים אלינו לאחר פיטורים ממקום עבודתם הקודם.

רקע פסיכולוגי על חווית הפיטורים…

בהסתכלות פסיכולוגית על חווית הפיטורים נהוג להתייחס לאירוע הפיטורין כאירוע מכונן וטראומטי עבור המפוטרים, כמו גירושין ומוות של אדם קרוב (על פי מודל "חמשת שלבי האבל" של הפסיכיאטרית אליזבת קובלר-רוס). העובדים המפוטרים יכולים לעבור בתגובתם לאירוע הפיטורים תהליך שמתחיל בהכחשה של הקושי, אולי אפילו אופוריה מעצם החופש והשינוי לא ללכת לעבודה כל יום ומסתיים בהשלמה וקבלה של המצב החדש. בדרך מההכחשה אל הקבלה יכולים לעבור המפוטרים גם שלבים של כעס ודכאון. בפיטורין יש בעצם ניפוץ של החוזה הפסיכולוגי בין העובדים לארגון, בין האמון שנתנו העובדים בארגון לבין הביטחון התעסוקתי שסיפק להם הארגון. דבר זה מייצר אצל העובדים תחושות של חוסר אמון, בגידה, אובדן הביטחון העצמי והמקצועי. עובדים מפוטרים שעבדו שנים רבות באותו ארגון, נתנו מבחינתם את הנשמה ואת הלב. לפתע הם מוצאים את עצמם כאילו הם "נזרקו מהבית". בעמותות תחושת הפגיעה האישית, אפילו השפלה ו"בגידה" הן נפוצות בעיקר בגלל הדגש על אווירת משפחתיות ועל "העמותה כבית".

ובתכלס...

חלק מהמפוטרים, בעיקר מי שעבדו למעלה מ-5 שנים במקום העבודה הקודם, פחות מכירים את שוק העבודה הנוכחי – היצע המשרות המוצעות, כלים עכשוויים לחיפוש עבודה בדגש על האינטרנט ורשתות חברתיות, נטוורקינג – איך יוצרים לעצמנו רשת קשרים משמעותית, דגש על שיווק עצמי, איך נכון לכתוב את קורות החיים, איך נכון להתנהל בתוך ראיון עבודה ובמבחני מיון נוספים כמו מרכזי הערכה.

חשוב לציין כי לאחר מספר שנים באותו תפקיד ניתן גם להסתכל על תהליך חיפוש העבודה כהזדמנות להכיר תפקידים חדשים בשוק ו/או לשקול הסבה ושינוי מקצועי. למשל יש מפוטרים שבוחרים לאחר שנים רבות כשכירים לפתוח עסק עצמאי או ללמוד מקצוע חדש.

במתאם אנחנו מציעים לארגונים שנאלצו לפטר עובדים ליווי אישי לעובד/ת המפוטר/ת שנעשה בשתי פגישות אישיות בהן אנחנו עוברים על קורות החיים, עושים הכנה לראיון עבודה, מדברים על כלים לחיפוש עבודה ותוך כדי גם מאפשרים חוויה של ונטילציה למול גורם מקצועי שהינו מחוץ לארגון.

לארגון ולמנהלים העומדים לפטר עובדים אנחנו מציעים ליווי בבניית מודל לתהליך פיטורין הוגן, מוסדר, תוך תשומת לב גם להיבטים בדיני עבודה ותוך התייחסות משולבת ברמת המיקרו – כיצד מומלץ להתנהל למול המפוטרים וכיצד ניתן לסייע להם לאחר הפיטורים – ולרמת המאקרו – איך להשאיר מה שפחות "פצועים בשטח" מבחינת החוויה של המנהלים המפטרים והעובדים הנשארים, כיוון שפיטורין עשויים להחוות כטראומה לכלל הארגון ולא רק למפוטרים עצמם.

למידע נוסף על שרותי "מתאם" בנושא ליווי תהליך פרידה מארגונים office@mitam-hr.org

 

 

חזרה ללוח הראשי